PIER PENTHOUSE

PROJECT DESCRIPTION

A residential renovation project, the existing condition was a two-level penthouse atop a contemporary residential tower on the Port Melbourne shoreline. Molecule’s brief from our design-literate, culture-loving clients was to remodel and reimagine the entire apartment, providing a unique and functional home to accommodate both everyday life and large-scale entertaining.

The first design challenge was the awkward geometry of the existing floor plan; the solution was to rationalise the layout to clarify circulation paths and composing spaces as an unfolding series of discoveries, including the city-facing study and immersive, Fornasetti-papered powder room.

The second design challenge was to transform the generic white-on-white apartment into an atmosphere that is distinctive, domestic and urbane; the solution was to introduce a sophisticated palette of matte textures, chalky greys and inky charcoals to anchor the interior against the limitless sky viewed through full-height glazing. A rhythmical wall cladding now snakes throughout the living spaces, providing softness and detail while establishing a datum that speaks to the ocean horizon beyond.

Follow the project progress on Instagram: @molecule_studio | #moleculepierpenthouse

 

ARCHITECTURE & INTERIOR:

Molecule

CONTRACTOR:

Provan Built

AREA:

190sqm

COMPLETION:

2015

MEDIA:

The Age Domain, October 2016

PHOTOGRAPHY:

Shannon McGrath